Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Horthy Miklósra emlékeznek Kenderesen

1993. szeptember 4-én hozták haza Portugáliából, és helyezték örök nyugalomra Kenderesen vitéz nagybányai Horthy Miklós kormányzó és felesége földi maradványait, valamint legfiatalabb gyermekük Miklós hamvait.

Az újratemetés 15. évfordulóján szülővárosa istentisztelettel és ünnepséggel emlékezik meg az egykori kormányzóról, ahol ünnepi beszédek hangzanak el, majd azt követően megkoszorúzzák a családi kriptában nyugvó Horthy család földi maradványait.

A Horthy család kriptáját az 1920-as években építették, a kenderesi temetőben, ahol az épületben 20 sírhely található, amelyből 4 még üres. Itt találtak örök nyughelyet Horthy Miklós, felesége, gyermekeik Horthy Magdolna, gróf Károlyi Gyuláné Horthy Paulette, Horthy István és Ifj. Horthy Miklós. Itt nyugszik még többek között Horthy Paulette férje Gróf Károlyi Gyula, a kormányzó nagyszülei, édesapja, édesanyja és öt testvére.

A Horthy-kripta Kenderesen
A Horthy-kripta Kenderesen.


Horthy Miklós Kenderesen született 1868. június 18-án. Az Osztrák-Magyar Haditengerészet tengerésztisztje, 1909-1914 között Ferenc József szárnysegédje, ellentengernagyként a flotta utolsó főparancsnoka volt. Az uralkodó a világháború végén altengernaggyá léptette elő. Az első világháborút követő proletárdiktatúra összeomlása után megszilárdította az államhatalmat. 1920. március 1-jétől 1944. október 15-éig ő volt a Magyar Királyság kormányzója. Portugáliai emigrációban halt meg 1957-ben. 1993. szeptember 4-én temették újra Kenderesen.

Horthy Miklós családi körben kenderesi birtokán, a kép bal szélén Herczeg Ferenc író Fotó: MTI Reprodukció
Horthy Miklós családi körben kenderesi birtokán, a kép bal szélén Herczeg Ferenc író.
Fotó: MTI-reprodukció


Kenderes 5300 lakosú, jellegzetes alföldi település, Jász-Nagykun-Szolnok megye középső részén, a 4-es számú főútvonal mellett fekszik. A XIX. század második felében jutott Kenderesen örökséghez a város fejlődését segítő Horthy család. Horthy Miklós kormányzósága idején a családi birtok és a város is országos mintaként élt a köztudatban. Ebben az időszakban alakult ki település arculata, ekkor épült a város középületeinek nagyobb része.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

bladeati17@freemail.hu

(Bagaméri Attila, 2010.01.04 17:47)

Tiszteletem minden kedves látogatónak!
Fontos kérdésem lenne!
Horthy síremlékét szeretném meglátogatni a nyáron egy pár szál virággal és szeretném megkérdezni, hogy oda, Kenderesre, ha elmegyek ez lehetséges-e és az, hogy a Horthy birtokra el lehet-e látogatni és milyen körülmények közepette lehetne ezt megtennem?
Ez nagyon fontos, hiszen tisztelem a Horthy családot!
Kérem, ha valaki tudja a választ az e-mail címemre küldjön egy üzenetet!
bladeati17@freemail.hu
Az msn címem is ez!
Aki tud kérem szépen segítsen!
Mélységes Tisztelettel és köszönettel!
Bagaméri Attila!

Re: bladeati17@freemail.hu

(doczigyorgy@gmail.com, 2011.06.26 20:36)

Tisztelt Bagaméri Attila ! Hasonló gondjaim vannak nekem most, mint Önnek volt több mint egy évvel ezelőtt. A kenderesi temetés idején évekig Lisszabonban dolgoztam, most már itthon vagyok és ugyanúgy, hasonló szándékkal szeretném meglátogatni a kenderesi kriptát. Feltételezem, hogy azóta már kapott választ akkori érdeklődésére, nagyon hálás lennék, ha ezt megosztaná velem. Ismeretlenül is köszönettel várom válaszát , Dóczi Gy.